Dilemma op dierendag

Wat te doen? Ze, volgens mij zijn spinnen altijd vrouwtjes, zit zo lekker in haar web, wie ben ik om dit met een ragebol wreed te verstoren.

En helemaal nu het dierendag is, is het misschien beter de wekelijkse schoonmaakbeurt maar uit te stellen.

Nee, dat is geen vluchtgedrag dat is dierenliefde.

12 januari

Door telecombedrijven wordt er hard gewerkt om binnen 1 a 2 jaar het mobiele netwerk nog sneller te maken. Met 5G komen downloadsnelheden van 10Gbps en meer binnen handbereik.

Op mijn muismatje, gaat toch ook al weer een tijdje mee, maakte KPN met handige tekeningetjes de snelheidsverschillen tussen de diverse aanbiedingen duidelijk. Van volkswagen kever (256) tot spaceshuttle (2048). Deze snelheden uitgedrukt in kbps liggen ruim een factor 1000 lager dan dat wat er straks geboden wordt.

Muismatje uit 1998

9 januari

Zo’n 60 jaar geleden:

De temperatuur op 9 januari 1959 lag tussen -0.4 °C en 2,1 °C en was gemiddeld 0,8 °C. Er was 5,1 mm neerslag gedurende 3,9 uur. Er was 1,3 uur zonneschijn (16%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het westen.

Dan hebben we het nu toch beter getroffen.

Vandaag trekken enkele buien over het land. Er zijn wolkenvelden met regionaal zon. Met 3-5 graden is het fris. Later in de ochtend gaat in het noorden van het land de zon flink schijnen.

In de middag kan aanvankelijk in het zuiden nog een enkele bui voorkomen. Daarna is het droog met zonnige perioden en enkele stapelwolken. In Zuid-Limburg is het minder zonnig. Het wordt 5 graden in het oosten tot 8 in het westen. Er staat een matige tot vrij krachtige noordenwind en die maakt het voor het gevoel iets frisser. Aan de noordkust kan het hard waaien.

In de avond zijn er heldere perioden en wordt het snel frisser. Later op de avond is het 1-3 graden. In de nacht naar donderdag gaat het in het binnenland licht vriezen. Lokaal kan de temperatuur naar -3 graden dalen. Aan de kust liggen de minima rond, of net boven het vriespunt. Later in de nacht verschijnen in de kustprovincies wolkenvelden.

7 januari

Lekker de dagen beginnen weer te lengen. En met een handig scriptje van time.is weet je nu ook altijd hoe laat is en hoe lang de zon maximaal kan schijnen. Om moment van schrijven is dat nog geen 8 uur.

De plaatselijke tijd in Zoetermeer:

6 januari

Drie koningen algemeen bekend als Caspar, Melchior en Balthasar. In Twente kennen we ze als Caspar, Balthasar und Gerards.

Heino, de Zingende Zonnebril, voert de kraamvisite aan en doet steeds het woord (‘Wir sind drei kluge Leute’). Bij Roberto Blanco, de zwarte Duitse schlagerzanger die alleen nog maar in het nieuws komt als hij voor een buitenechtelijk kind zorgt, staat de glimlach op het gezicht gemetseld. En nummer drie, die qua postuur en blokhoofd verdacht veel weg heeft van oud-CSU-voorman Franz-Josef Strauss, overhandigt Jozef en Maria hun enig overgebleven kraamcadeau: een fles Liebfraumilch waarvan de uiterste verkoopdatum inmiddels verlopen is. De wierook en de mirre, die ze ook hadden meegenomen, zijn bij een scherpe drugscontrole aan de grens in beslag genomen.

4 januari

Bijna 90 jaar geleden, opa herinnert het zich nog als de dag van gisteren, ging in Nederland de eerste radio-uitzending de lucht in. Op de 298 meter in de middengolf. Op deze golflengte, die overeenkomt met een frequentie van 1008 kHz werden tot aan het begin van dit jaar nog uitzendingen verzorgd. In de vroege ochtend van 1 januari om 1.00 uur ging de stekker eruit.

Vanaf nu is het stil op de middengolf en blijft het stil als je je radio op AM zet. Nou ja bijna stil dan. Want de frequenties en de daarbij behorende licenties, ook de 1008 blijft behouden voor Nederland. De middengolf is weer het speelveld voor piraten, geheime zenders, amateurs en hobbyïsten. Ondertussen zijn er weer tientallen, laagvermogen zenders actief.

De antenne in betere tijden

Geen AM meer op je ontvanger? Luister dan morgenochtend weer tussen 9.00 en 10.00 uur naar Zwinkel op Zfm 96.2 MHz.